Šípky
Šípky, plody ruže šípkovej, boli známym liečivom proti obličkovým kameňom aj v antike. Obsahujú celý rad vitamínov a to najmä vitamín C ( až 0,5 - 1 % ), A, B1, B2, P, K, kyselina nikotínová.
Vhodná doba pre zber: Treba odtrhávať zrelé, nezamrznuté, suché a nepoškodené šípky. Majú oranžovú až tmavočervenú farbu a najlepší pre zber je semtember - október. Zberať mokré šípky v daždi nie je šťastné riešenie. Objavujú sa názory, že je najvhodnejšie zberať šípky po mrazoch, pretože je v takýchto plodoch údajne viac vitamínu C. Skutočnosť je však taká, že jemný mrázik zvýrazní šípkovú chuť, ale pozitívne neovplyvní množstvo vitamínu C v plode. Navyše silný alebo opakovaný mráz plod znehodnocuje - ten ostane mäkký a mazľavý. Plody by mali mať najviac vitamínov vtedy, keď sú optimálne zrelé, nie surové, zmrznuté ani prezreté.
Ako správne sušiť šípky? Najskôr na voľnom vzduchu v jednej vrstve a potom ich treba dosušiť umelým teplom v rúre, aby pre dlhé sušenie zbytočne nesplesniveli. Teplota v rúre nesmie presiahnuť 35°C, plody nesmú zhnednúť alebo sa pripáliť.Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť. Skladujte ich v dobre uzavretých nádobách, maximálne rok. Šípky usušené odporúčaným spôsobom si dokážu zachovať až pätinu pôvodného obsahu vitamínu C. V priebehu roka sa zostatok céčka naďalej rapídne znižuje.
Šípky pomáhajú: posilniť imunitu, prečistiť obličky a močové cesty, vyhnúť sa únave hlavne na jar a jeseň, doplniť vitamín C v zimných mesiacoch, zlepšiť krvný obraz.
Domáci šípkový sirup
Pomáha pri rekonvalescencii, posilňuje a čistí organizmus, spevňuje cievne steny, podporuje trávenie a bojuje proti chrípke alebo nachladnutiu.
Potrebujeme: 1 kg čerstvých šípok, 1,5 l vody, 1 kg cukru, 1čl kyseliny citrónovej
Postup: šípky umyjeme a rozdrtíme ( ide to trocha ťažšie - najlepšie je použiť mixér a hrubú silu :-)..), zalejeme 3/4 l vody a za občasného miešania varíme 10 minút. Potom prelejeme cez hrubé plátno a tekutinu dáme nabok. Šípky dáme späť do hrnca a zalejeme čerstvou ( 3/4 l ) vodou. Opäť varíme 10 minút, prelejeme cez plátno a obe tekutiny zmiešame. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a varíme ďalších 10 minút. Necháme vychladnúť, prelejeme do sklenených fliaš a skladujeme najlepšie v chladničke. Sirup užívame 1 - 2 krát denne..., buď zriedime vo vode alebo pridáme do mierne vychladeného čaju.
Šípkový med
Šípkový med ako taký samozrejme neexistuje, ale my si môžeme urobiť špeciálny šípkový med, spojením liečivých šípok a medu a to buď varenou alebo nevarenou formou. Vznikne nám skvelá medicína, ktorá bude spájať účinky medu a šípok, kt.sa nám hodí hlavne v období choroby, ale aj ako prevencia.
Šípkový med varený
Potrebujeme: 2 PL šípok (môžu byť čerstvé i sušené) 2 šálky vody, 1 PL medu
Postup: Pokiaľ používate čerstvé šípky, opláchnite ich, aby boli odstránené všechny zbytky nečistôt. Nalejte vodu do hrnca a priveďte k varu, pridajte šípky a znížte teplotu. Na miernom ohni jemne povarte šípky po dobu cca 15 minut. Preceďte cez sitko a potom aj cez plátno, vývar a šípky ešte rukou dobre pomačkajte. Ak používate sušené šípky, nechajte po odstavení vody šípky ešte chvílu macerovať. Potom vzniknutú šípkovú šťavu zmiešajte s medom v pomeru 1:1. Skladujte v chladničke v uzavretej nádobe.
Šípkový med nevarený
Potrebujeme: 1 kg očistených a umytých šípok, med
Postup: Očistené šípky nasypeme do mixéru a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené..., nie však viac. Rozmixujeme do hladka, potom cez plátno alebo bavlnenú plienku precedíme šťavu do pohára. Vzniknutú šťavu zmiešame s medom v pomere 1:1. Sirup skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe.