Sirup zo smrekových výhonkov
Na jar ( koniec marca – začiatok apríla, až do polovice mája ) si natrháme mladé výhonky zo smreka a začneme vrstviť do 4 - 5litrovej fľaše. Dáme vrstvu výhonkov ( môžeme ho pomiešať s listami skorocelu ) a na to vrstvu kryštálového cukru. Medzi môžeme dať aj plátky citrónu. Toto opakujeme niekoľkokrát a poslednú vrstvu dáme cukor. Potom fľašu dobre uzavrieme a dáme na parapet, na slnečné miesto ( tí, čo majú záhradku, to môžu zakopať na 3 mesiace do zeme ), môžeme každý deň pretrepať. Cca po 2 týždňoch by mal byť sirup hotový ( cukor sa rozpustí a výhonky pustia šťavu ). Potom sirup scedíme ( najlepšie cez plátno, plienku...) a nalejeme do menších fľaštičiek a uzavrieme. Nevarime. Skladujeme na tmavom mieste v chlade.Na jar ( koniec marca – začiatok apríla, až do polovice mája ) si natrháme mladé výhonky zo smreka a začneme vrstviť do 4 - 5litrovej fľaše. Dáme vrstvu výhonkov ( môžeme ho pomiešať s listami skorocelu ) a na to vrstvu kryštálového cukru. Medzi môžeme dať aj plátky citrónu. Toto opakujeme niekoľkokrát a poslednú vrstvu dáme cukor. Potom fľašu dobre uzavrieme a dáme na parapet, na slnečné miesto ( tí, čo majú záhradku, to môžu zakopať na 3 mesiace do zeme ), môžeme každý deň pretrepať. Cca po 2 týždňoch by mal byť sirup hotový ( cukor sa rozpustí a výhonky pustia šťavu ). Potom sirup scedíme ( najlepšie cez plátno, plienku...) a nalejeme do menších fľaštičiek a uzavrieme. Nevarime. Skladujeme na tmavom mieste v chlade.Na jar ( koniec marca – začiatok apríla, až do polovice mája ) si natrháme mladé výhonky zo smreka a začneme vrstviť do 4 - 5litrovej fľaše. Dáme vrstvu výhonkov ( môžeme ho pomiešať s listami skorocelu ) a na to vrstvu kryštálového cukru. Medzi môžeme dať aj plátky citrónu. Toto opakujeme niekoľkokrát a poslednú vrstvu dáme cukor. Potom fľašu dobre uzavrieme a dáme na parapet, na slnečné miesto ( tí, čo majú záhradku, to môžu zakopať na 3 mesiace do zeme ), môžeme každý deň pretrepať. Cca po 2 týždňoch by mal byť sirup hotový ( cukor sa rozpustí a výhonky pustia šťavu ). Potom sirup scedíme ( najlepšie cez plátno, plienku...) a nalejeme do menších fľaštičiek a uzavrieme. Nevarime. Skladujeme na tmavom mieste v chlade.