Žlčník

Je to dutý orgán podobný vaku hruškovitého tvaru, nachádzajúci sa pod pravým pečeňovým lalokom. Jeho hlavnou funkciou je zhromažďovanie žlče a jej následné vypudenie pri zvýšenej potrebe v procese trávenia. Slúži na zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorá do neho priteká cez žlčovod a odteká žlčovým vývodom do tenkého čreva. Jeho funkciou však nie je len zhromažďovanie, ale aj zahustenie žlče. To prebieha vstrebaním vody a sčasti aj niektorých elektrolytov na 10-násobne koncentrovanú žlč. K uvoľňovaniu žlče zo žlčníka dáva povel hormón cholecystokinín, uvoľňovaný dvanástnikom po príjme potravy do žalúdka. Žlč napomáha predovšetkým pri trávení tukov ich emulgáciou, t. j. neutralizáciou kyslej potravinovej hmoty putujúcej zo žalúdka do ďalších častí tráviacej sústavy - dvanástniku (duodenum). Obsahuje zmes žlčových kyselín, cholesterolu, vybraných pigmentov, bielkovín a minerálnych solí, napr. ióny sodíka alebo draslíka. Žltohnedá farba žlče má svoj pôvod v žlčovom farbive bilirubíne, vznikajúcom predovšetkým rozpadom červených krviniek. Najdôležitejšou súčasťou žlče sú žlčové kyseliny tvorené z cholesterolu v pečeni. Primárne žlčové kyseliny (kyselina cholová a chenodeoxycholová) sú po vylúčení žlče do čreva premenené na tzv. sekundárne žlčové kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri emulgácii primárnych tukov - teda po každom mastnom jedle. Strávenie sýtejších pokrmov si žiada niekoľko gramov týchto kyselín. Pretože ľudské telo ich má k dispozícii iba asi 2 až 4 gramy, je ich potrebné množstvo zaisťovať cirkuláciou medzi črevom a pečeňou. Prevažná časť žlčových kyselín (95%) je totižto v poslednom úseku tenkého čreva, bedrovníka, vstrebávaná naspäť do krvi a transportovaná do pečene, kde sa opäť stáva súčasťou novovytvorenej žlče.

Intenzívna bolesť pod pravým rebrom, horúčka, triaška a vracanie...to sú hlavné príznaky žlčníkového záchvatu, ktorý sa ohlási, keď sa kameň zasekne a upchá vývod žlčníka. Ide však už o posledné štádium. Samotné žlčové kamene často nebolia, vôbec teda nemusíme vedieť, že ich máme. Nie je tak celkom pravda, že problémy so žlčníkom hrozia iba obéznym a nervóznym ľuďom. Pred časom s ním mal problémy aj tibetský duchovný vodca Dalajláma, čo je pokojný a skromný pán. Žlčové kamene má až do 20 percent dospelých.

A tak poďme na liečivé, prírodné receptúry.

 

CITRÓN

Žlčníkové kamene pomáha vyplavovať citrón, dvakrát denne konzumujeme šťavu z polovice citróna vo vode alebo čaji. Podobne pôsobí aj melón vodný, preto ho v sezóne konzumujeme denne.

 

CHRENOVÉ VÍNO

Postrúhaný koreň chrenu dáme do 1/4 objemu fľaše, doplníme červeným vínom a za občasného pretrasenia necháme jeden mesiac macerovať. Pijeme 1 - 2 krát denne po kalíšteku, ako zdravý aperitív na zlepšenie trávenia a prevenciu žlčových kameňov.

 

PÚPAVOVÝ SIRUP

Do 1 litra studenej vody dáme 4 hrste čerstvých kvetov púpavy. Pomaly zohrievame až do varu, odstavíme a necháme 12 hodín stáť. Potom šťavu precedíme a kvety vytlačíme. Pridáme 3/4 kg cukru a šťavu z jedného citróna. Vo väčšom plochom kastróle zohrievame na miernom ohni bez pokrievky, nevaríme, len necháme tekutinu odparovať do zahustenia. Užívame 3 - krát denne po lyžici, sirup môžeme použiť aj na osladenie bylinkových čajov.

 

PÚPAVOVÝ MIX

Tri hrste čerstvých kvetov púpavy rozmixujeme s tromi šálkami vody. Precedíme cez riedke plátno a vytlačíme. Pridáme polovičné objemové množstvo 38 až 40% alkoholu, zamiešame a uložíme v tmavej fľaši. Užívame po lyžici 15 minút pred každým hlavným jedlom.